torstai 21. tammikuuta 2016



SCA (svenska cellulosa aktiebolaget) on nokialla sijaitseva pehmopaperi tehdas entiseltä nimeltään Geogia Pacific ja Nokian Paperi. joka työllistää yli 50.000 työntekijää ympäri maailmaa. Nokialla valmistetaan pehmopaperia esimerkiksi talouspaperia ja vessapaperia (embo).

Hieman kyseisen tehtaan historiaa:Fredrik Idestam rakensi puuhiomon vuonna 1865. Ennen hiokkeen valmistamista Suomessa tehtiin paperia vain lumpuista. Ensimmäinen paperitehdas valmistui Nokialle vuonna 1880. 1910-luvulla käytössä oli puuhiomo, selluloosatehdas, paperitehdas ja voimalaitos. Paperin vuosituotanto oli 6000 t. Vuonna 1938 paperia tuotettiin 12 000 tonnia. 1950-luvulla paperia valmistettiin jo 27 000 tonnia.1960-luvulla tehdas keskittyi pehmopaperintuotantoon. Nokian Paperitehtaalla tuotettiin myös hedelmien suojapapereita, jotka käsiteltiin bifenyylillä. Altistuminen aineelle aiheutti tehtaalla kuolemantapauksia 1970-luvulla ja kiinnitti valtiovallan huomion työsuojelun kehittämiseen.

Tehdas on ollut eri nimillä yritys kauppojen myötä. Alkujaan oli nokian paperitehdas (nokia BT) sittemmin ollut Fort james suomi,Georgia pacific finland,Georgia pacific nordic oy ja vuodesta 2012 nimellä SCA kun se siirtyi ruotsalais yhtiön omistukseen.

Nokialla tuotettuja paperia vuosien varrella esimerkiksi.
  • 2006: 82 500 tonnia
  • 2007: 86 000 tonnia
  • 2008: 69 500 tonnia
  • 2009: 67 543 tonnia
  • 2010: 68 139 tonnia
Määristä huomaa että on tuotanto heilahdellut vähäsen noina vuosina

Mutta itse SCA´han: kyseinen yhtiöhän tuottaa ympäriinsä kaikkia hygienia tuotteita joista tärkeimmät ovat esim:vaipat,naisten pikkuhousujen suojat (tena),kasvopyyhkeet,vessapaperista talouspaperiin ym sekä SCA jossain päin myöskin tekee kuten jotkut voi olla huomannutkin niin huoltoasemilla on automaattiset saippua annostelija,käsipaperi koneet ym laitteetkin omille tuotteille.

Yritin kyseisestä yhtiöstä kauheasti etsia kaikkea mutta pääosin sivut ovat englanniksi tai ruotsiksi joista toinen itellä taittuu kohtalaisesti joten tämä jää surullisen pieneksi tekstiksi.

Jotenkin kyseinen yhtiö työpaikkana ja työharjoittelu paikkana on kiinnostanut minua jo pitkään ja välillä tuntuu että se on jo päähän pinttymä että sinne kun pääsisi töihin vaikka on niitä muitakin tehtaita joissa tarvitaan Prosessihoitajia. jos nyt tämän vuoden työharjoittelun pääsisi toteuttamaan tuolla ja mahdollisesti jos kesätöihinkin sinne pääsisi niin olisi hyvää oppia ja pääsisi vähän sisälle itse paperinvalmistukseen työvaiheittain. Sen näkee mitä aika tuo tullessaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti