torstai 21. tammikuuta 2016

oluen valmistu kattilamittakaavassa!?

oltiin 24.11 lauantaina koulussa ja osa meni valmistamaan sellua sekä osa meni valmistamaan olutta. Minä matti myöhäsenä nukuin hieman pommiin ja kävelin suoraan luokkaan jossa alettiin valmistamaan olutta.

kaikki muut oli jo kerenny alkamaan sekoittelemaan ja opettaja sitten alkuun auttoi minua että pääsin mukaan tähän valmistamiseen.

Ensiksi haettiin kattila,muovi ämpäri,keittolevy sekä aineita.

-Mallas
-Vesijohtovesi
-Humala
-Hiiva

Sitten kävin hakemassa mallasta valmiiksi 400g mutta otinkin mallasta n`300-350g sekä suklaa rouhetta 50-100g joten tarkoituksena oli sitten itellä valmistaa suklaa olutta. Lämmitettiin vettä kattilassa n´67-69 asteiseksi kunnes lisättiin mallas sekä suklaa rouhe kattilaan sekoittaen ja sitten tarkistin pH arvon jonka piti olla arvoltaan 5,3-5,8?

Otin pienen määrän mäskiä kauhaan ja kastoin pH mittaukseen tarkoitetun paperi palan siihen ja sain lukeman (värin) joka vastasi tuota n´5,3-5,8 pH arvoa.

Sitten jatkettiin kattilan lämmittämistä keittolevyllä kunnes lämpötila oli n´68 astetta (sekoittaen). siinä sitten piti pitää kyseinen lämpötila 20minuuttia samalla sekoittaen. jonka jälkeen nostettiin kattila keittolevyltä pöydälle jossa tehtiin joditesti : pieni määrä VIERRETTÄ eli nestettä kattilasta pipetillä kertakäyttömukiin ja sitten lisättiin pipetillä pisaroittain LUGOLIN reagenssiä? itsellä tuli todella tummaksi jonka jälkeen jouduin keittelemään vielä lisää sekoittaen tuossa 68asteessa levyllä (mäskäystä) jonka jälkeen uusin tämän!? uudestaan oli aikas tummaa mutta syyksi epäiltiin että kun teen suklaa olutta niin se jää väriltäänkin todella tummaksi. Joten seuraavaan vaiheeseen sitten.

Sitten kun edellä mainitut asiat oli tehty ja mäskäys lopetettu niin kaadettiin seos siivilän läpi (oikeasti sellaisen sukan läpi tämä tehtiin) muoviämpäriin jonka jälkeen vielä kaadettiin siivilän läpi vielä 75asteista vettä 2dl? sitten kaadettiin maltaat jätepussiin ja pestiin tarvikkeita.

KEITTO: punnittiin n´15g humalaa joka oli itse asiassa aika nenään pistävä hajultaan ja laitettiin se siiviläpussiin joka laitettiin sitten sinne suodatetun nesteen sekaan ja keitettiin avokattilassa n´60-minuuttia ja jos alkoi kiehumaan niin pienennettiin tehoa ettei ala liiallinen haihtuminen. sitten kun tämä oli tehty niin otettiin humalapussi pois kattilasta ja tämän jälkeen alkoi jäähdytys.

Jäähdytys tapahtui niin että oli iso ämpäri jossa oli vettä ja paljon jääpaloja johon laitettiin kattila ja lämpötilamittari jotta sai jäähdytettyä sen oikeaan lämpötilaan eli n´20-22 asteiseksi mutta sitä ennen otettiin vierretä muovi mukiin kun se oli 35-40asteista jonka jälkeen mitattiin vierteestä ominaispaino (TIHEYS) anton paar- mittarilla. Sen jälkeen punnittiin hiivaa 1.5grammaa (opettaja oli jo tämän tehnyt) ja lisättiin hiiva tuohon kertakäyttömukiin jossa vierrettä oli jo ja tämän tarkoituksena oli että hivan annetaan turvota noin 15minuuttia jonka jälkeen turvonnut hiiva lisättiin kattilaan.

Tämän jälkeen tehtiin niin että kaadettii kattilassa oleva vierre hitaasti KORKEALTA sterilisoituun ämpäriin (käymis astiaan) johon laitettiin kansi sekä vesilukko johon laitettiin vähän vettä. sitten kirjoteltiin oma nimi astiaan ja jätettiin vierre käymään huoneenlämpötilassa noin viikoksi ja sitten vielä jääkaappiin vielä viikoksi.

Pullottaminen tapahtui useiden viikkojen jälkeen (2-3 viikkoa) kun työ oli tehty jolloin vielä mitattiin tiheys eli ominaispaino ennen pullotusta. nämä kun oli tehty niin aloimme pullottamaan ja tämä tehtiin LAPPO menetelmällä puhtaaseen "kalja pulloon" eli Ämpäri josta haluuttiin käynyt olut lapota piti olla huomattavasti korkeammalla kuin pullo johon olut haluttiin. Laitettiin letku olut ämpäriin ja pullo valmiiksi alemmaksi hollille jolloin imastiin letkusta että olut lähti virtaamaan pulloa kohti (Lappoaminen toimii alipaineella ja maanvetovoima tekee työtä jolloin korkeammalla olevasta astiasta haluttu neste virtaa letkua pitkin alempaan astiaan). Tämän jälkeen korkitimme omat pullomme ja laitoimme ne jääkaappiin maistelua varten.

Oluen maistelu:kun vihdoin ja viimein pääsimme maistelemaan tekemiämme oluita niin oli aika jännittävää millaiselta se oma olut sekä muitten oluet maistui mutta yllätyksenä omasta mielestä jokaisen oma tekemä olut maistui ihan hyvälle.

Oli työ josta tykkäsin ja seuraavaksi vuorossa olisi sitten sellun valmistaminen 1.2 johon lupauduin menemään tekee alkuvalmisteluita (HAKETTA).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti